Історична поразка Путіна: як США створюють антиросійську коаліцію

Аналітика коротко
Четвер, 28 квітня 2022, 10:15

Ініційовану США зустріч міністрів оборони різних країн на військово-повітряній базі США в Німеччині "Рамштайн" вже встигли назвати переламною в питанні надання Україні військової допомоги для боротьби з Росією.

Сам характер формату свідчить про кілька вагомих змін в архітектурі міжнародної безпеки, пише проректор Українського католицького університету, програмний директор Центру Дністрянського Дмитро Шеренговський у статті Рамштайн грає для України: чому зустріч у Німеччині стала проривом у постачанні зброї

Основне завдання зустрічі на авіабазі "Рамштайн" - координація зусиль для військово-технічної допомоги Україні як на теперішньому етапі ведення бойових дій, так і в довгостроковій перспективі.

На цій зустрічі було прийнято принципове рішення переглянути та синхронізувати політику країн щодо поставок важкого озброєння Україні.

Наприклад, президент США Джо Байден ще минулого тижня оголосив про надання бронетранспортерів, гаубиць, протитанкових комплексів та боєприпасів для артилерії, а також тактичних дронів. Велика Британія також вже заявила про поставки зенітно-ракетних комплексів, а також високошвидкісних та низькошвидкісних зенітних ракет. Франція повідомляла про передачу 150 самохідних артилерійських установок Caesar.

Та найбільшим сюрпризом стала зміна політики Німеччини щодо надання важкого озброєння.

Так, після зустрічі міністерка оборони Крістін Ламбрехт задекларувала, що Німеччина поставить Україні 50 зенітних самохідних установок Gepard.

Також ставилося питання синхронізації та консолідації процесів між різними країнами, що дозволить налагодити безперебійне постачання озброєння в плановані терміни.

Насамкінець, обговорювалися кроки щодо довгострокового посилення обороноздатності України та спільної протидії російським загрозам.

І це ще одне надважливе питання, пов’язане зі створенням де-факто міжнародної антиросійської коаліції, яка відтепер матиме свій формат у вигляді щомісячних зустрічей під назвою Консультативної групи з питань оборони України.

Зміна настроїв Заходу стосується не лише підтримки України, а й загалом глобальної безпеки.

Фактично, країни-учасниці Консультативної групи врешті визнали давню тезу про те, що українці воюють не лише за свою територіальну цілісність чи свободу, але й за ті принципи та цінності міжнародного порядку, який вибудовувався після Другої світової війни.

Проведення зустрічі саме на військово-повітряній базі США в Німеччині, а не в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, демонструє, що США планують активізувати свою провідну роль у системі як європейської, так і глобальної безпеки.

По суті, це спроби США створити широку антиросійську коаліцію, яка виходить за рамки НАТО.

Тож, зустріч у Рамштайні - однозначна поразка Росії.

Докладніше - у матеріалі Дмитра Шеренговського Рамштайн грає для України: чому зустріч у Німеччині стала проривом у постачанні зброї

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: