У Швеції одна з партій вимагає референдум для рішення про вступ до НАТО

Четвер, 28 квітня 2022, 13:52

Шведська Ліва партія вимагає проведення референдуму щодо членства країни в НАТО, перш ніж буде прийняте рішення про вступ.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє SVT.

"Сам НАТО прагне гарантувати, що країни, які приєднуються, мають для цього широку підтримку серед населення. Шведи потребують цього рішення, тому що воно стосується їх безпосередньо - наприклад, чи можуть шведських військових відправляти воювати… Це не має відбуватися настільки швидко, як відбувається зараз", - заявила лідерка партії Нуші Дадгостар. 

На питання, що буде, якщо шведи підтримають вступ, вона сказала, що партія поважатиме це рішення. "Найголовніше - щоб було явне обгрунтування того, що відбувається зараз", - зазначила Дадгостар. 

Ліва партія виступає проти вступу Швеції до НАТО, вважаючи, що це погіршить її безпекове становище.

На сьогодні це єдина політсила, яка вважає необхідним проводити референдум з цього питання. Шведські демократи, які спершу теж хотіли цього, врешті змінили позицію. 

Як відомо, у Фінляндії та Швеції після початку повномасштабної війни РФ проти України різко зросла підтримка вступу до НАТО. За одним з останніх опитувань, у Швеції це вже 57%, порівняно з 51% у березні.

За інформацією ЗМІ, обидві країни ймовірно не чекатимуть саміту НАТО наприкінці червня і подадуть заявки на вступ до Альянсу вже у травні.

У Москві почали попереджати обидві країни про "наслідки" вступу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що якщо Фінляндія та Швеція подадуть заявки на вступ до Альянсу, то державам блоку вдасться знайти рішення щодо гарантій їхньої безпеки до моменту офіційного приєднання двох країн. 

Детальніше на цю тему - у статті Фінляндія відмовляється від нейтральності: як агресія РФ штовхає країну до вступу в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.