США наполягають на виключенні Росії із Ради ООН з прав людини

Понеділок, 4 квітня 2022, 17:24

Сполучені Штати попросять Генеральну Асамблею ООН виключити Росію з Ради з прав людини через вбивства російськими військами мирних жителів у місті Буча.

Про це заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Участь Росії в Раді з прав людини – це фарс. І це неправильно, тому ми вважаємо, що настав час Генеральної Асамблеї ООН проголосувати за їх видалення", - сказала посол.

Більшість у дві третини голосів 193 членів асамблеї в Нью-Йорку може виключити країну за постійні грубі та систематичні порушення прав людини.

Томас-Грінфілд повідомила, що вона має на меті винести пропозицію на голосування в Генеральній асамблеї цього тижня.

З моменту початку російського вторгнення в Україну 24 лютого Асамблея прийняла дві резолюції, що засуджують дії Росії. Документи підтримали 140 країн.

"Моє послання тим 140 країнам, які мужньо об’єдналися: знімки з Бучі та спустошення по всій Україні вимагають, щоб ми тепер поєднували наші слова з діями", — сказала Томас-Грінфілд, яка відвідує Румунію, щоб побачити, як вона справляється з напливом українських біженців.

Росія вже другий рік трирічної каденції є членом Ради ООН з прав людини у Женеві, яка налічує 47 членів. Рада не може приймати юридично обов’язкові рішення, але її рішення надсилають важливі політичні повідомлення та можуть санкціонувати розслідування.

Минулого місяця вона розпочала розслідування ймовірних порушень прав, включаючи можливі воєнні злочини, в Україні після вторгнення Росії. За ухвалену Україною резолюцію проголосували 32 країни. Росія та Еритрея проголосували проти, а 13 країн, включаючи Китай, утрималися.

Читайте також - Змусити Росію платити за руйнування: які проблеми доведеться долати Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: