Пояснюємо, чому від Угорщини можна чекати нових неприємних сюрпризів для України

Аналітика коротко
Вівторок, 5 квітня 2022, 10:04

3 квітня в Угорщині відбулися парламентські вибори. Підрахунок голосів приніс справжню сенсацію. Блок діючого прем’єра Віктора Орбан Fidesz не просто переміг, а й збільшив результат. Це означає, що його нова передвиборча стратегія довела ефективність – і напевно отримає розвиток. 

От тільки є велика проблема: її частиною уперше стали відверто антиукраїнські наративи, пише редактор ЄвроПравди Сергій Сидоренко у статті Антиукраїнський Орбан: що робитиме Угорщина після виборів "під знаком війни".

У неділю 3 квітня в Угорщині відбулися вибори до Національних зборів. У виборах до парламенту формально завжди змагаються партії, але за європейською політичною традицією в реальності йдеться передусім про змагання їхніх лідерів. Тобто, по факту між собою змагалися Віктор Орбан, чинний глава угорського уряду, та лідер об’єднаної опозиції Петер Маркі-Зай.

Якщо нинішні результати виборів офіційно затвердять, Орбан контролюватиме у парламенті 135 мандатів (усього в Національних зборах 199 депутатів). Плюс майже гарантовано за нього голосуватиме депутат, обраний від "німецькомовної меншини" – вже 136.

Є вірогідність, що ще сім голосів, якщо буде потрібно, зможе дати партія "Наша Батьківщина" (Mi Hazánk) – нова ультраправа, антиєвропейська, ксенофобська партія, ідеологія якої межує з фашизмом. Це, звісно, суто теоретична можливість. Але динаміка зміни поглядів угорського прем’єра не дозволяє це повністю виключити.

Віктор Орбан уперше став прем’єр-міністром у далекому 1998 році. Після нинішньої перемоги Орбан розпочне свій п’ятий термін на цій посаді, а з 2010 року він є прем’єром безперервно, тобто четвертий раз поспіль.

Утім, попри незмінність лідера, ідеологія влади час від часу суттєво змінювалася. От і до виборів у 2022 році вона змінилася. 

Міграційна загроза минула. Легенда про "Сороса, який хоче знищити угорську ідентичність" лишилася в угорській державній пропаганді, але вже видавалася недостатньо переконливою. Тож дорогою до виборів Орбан вирішив віднайти актуальнішу загрозу. На цю роль призначили Євросоюз, який Орбан визначив своїм новим ворогом.

Ще від минулого (а то й позаминулого) року угорська влада будувала кампанію на тому, що нинішній ЄС – зло, бо це ліберальне об’єднання, яке руйнує угорську націю (саме час нагадати, що уперше Орбан став прем’єром як ліберал!).

Утім, наприкінці кампанії ситуація у світі суттєво змінилася. Почалася війна. І це створило ще одну передвиборчу тему – тему України, присутність у кампанії якої поволі наростала і досягла піка в останній тиждень перед виборами. 

Головне, що прем’єр країни побачив, що антиукраїнська риторика не шкодить його рейтингу і, цілком імовірно, працює на його користь.

Дуже схоже, що антиукраїнська риторика залишиться і після виборів.

Тож, відносини з Угорщиною несуть Україні нову небезпеку. 

Вже у червні саміт ЄС планує голосувати щодо надання Україні статусу кандидата в ЄС. Досі вважалося, що головною перепоною на цьому шляху є Німеччина, але після того, як Орбан поставив Зеленського в один ряд із Соросом серед своїх "ворогів", є високий шанс, що ситуація зміниться.

Докладніше - у матеріалі Сергія Сидоренка Антиукраїнський Орбан: що робитиме Угорщина після виборів "під знаком війни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.