Сейм Литви в резолюції закликав Швецію і Фінляндію вступати до НАТО

Середа, 11 травня 2022, 09:35

У вівторок Сейм Литви ухвалив резолюцію, яка закликає Фінляндію та Швецію подати заявку на членство в НАТО, обіцяючи якнайшвидшу ратифікацію.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

За документ проголосували 88 депутатів, тих, які утрималися не було.

Ініціаторами резолюції виступили голова Комітету Сейму з національної безпеки та оборони Лаурінас Кащюнас та голова Комітету із закордонних справ Лайма-Люція Андрікене.

У документі йдеться, що у зв'язку зі зміною ситуації з безпекою в регіоні через війну Росії проти України приєднання до Альянсу Фінляндії та Швеції значно підвищило б безпеку та обороноздатність регіону.

Цим документом Сейм також висловлює надію, що якщо Фінляндія та Швеція вирішать вступити до НАТО, то процес ратифікації в національних парламентах пройде гладко і швидко, і обіцяє швидке рішення з боку Литви.

Фінляндія та Швеція є партнерами НАТО, хоча формально не є членами Північноатлантичного альянсу. Політики розпочали дискусію про вступ до НАТО після вторгнення Росії в Україну та на тлі зростання побоювань щодо безпеки.

Президент Фінляндії Саулі Ніїністьо має намір оголосити про свою особисту позицію щодо членства в НАТО 12 травня, а правлячі шведські соціал-демократи обіцяють рішення партії 15 травня.

На думку багатьох експертів, обидві країни незабаром ухвалять остаточне рішення щодо своєї заявки на членство перед червневим самітом НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: