Більшість болгар бояться, що РФ нападе на їхню країну

Середа, 11 травня 2022, 10:52

Двоє з трьох болгар побоюються, що Росія завдасть ракетних та бомбових ударів по об’єктах у Болгарії, тоді як більше половини побоюються, що Росія може їх окупувати.

Про це йдеться у національно репрезентативному соціологічному опитуванні, проведеному агентством ESTAT від імені Фонду "Майстерня громадянських ініціатив", повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Згідно з опитуванням, троє з чотирьох болгар побоюються використання ядерної зброї, тоді як 54% кажуть, що бояться можливої окупації Росією, а 62% побоюються ракетних і бомбових ударів по різних об’єктах.

Це може пояснити, чому країна не підтримує жорстку політику проти Москви і чому болгарське суспільство прагне зайняти нейтральну позицію щодо війни в Україні.

При цьому лише 10% кажуть, що знають історію болгарсько-російських відносин, а 80% – не впевнені у своїх знаннях, що створює сприятливий грунт для російської пропаганди та спотворення історичних фактів.

Опитування також вказує на те, що 50,3% очікують, що НАТО допоможе, якщо Болгарія зазнає нападу, але лише 41% підтримують членство Болгарії в Альянсі, а 33% – проти.

61% болгар не знають, що Росія виступала проти об'єднання болгарських територій у 1885 році, а 42% людей впевнені, що СРСР не оголошував війну Болгарії. Країна була окупована Червоною армією з 1944 по 1947 рік, після чого Болгарія перебувала під комуністичною диктатурою протягом наступних 45 років.

Читайте також Як Болгарія знайшла компроміс між зброєю для України та збереженням коаліції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.