У Софії проросійські мітингарі намагалися зірвати прапор України з ратуші

Четвер, 12 травня 2022, 08:49

Проросійська партія "Възраждане" провела в середу антиурядові протести в Софії, Варні та кількох інших містах Болгарії, вимагаючи відставки уряду Кирила Петкова.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Свободна Европа".

Демонстрацію в столиці запланували на 18:30 перед Національними зборами. Невдовзі після 20:00 мітингувальники підійшли до будівлі Софійського муніципалітету на вулиці Московській, де зробили невдалу спробу зняти український прапор з фасаду.

Його повісили там за рішенням Софійської міської ради як символічний жест на підтримку України в її опорі проти неспровокованого військового вторгнення, розпочатого Росією 24 лютого.

Голова партії Костадін Костадинов був на місці події. Тиждень тому його однопартійці ненадовго зняли український прапор з фасаду, після чого міські чиновники швидко замінили його на новий. Тоді активісти "Възраждане" скористалися драбиною, щоб дістатися до прапора. Їхню акцію не зупинила поліція, яка охороняла будівлю.

 

Однак у середу поліцейські утворили кордон перед Софійським муніципалітетом, що викликало короткочасну напруженість. Відбулася навіть фізична сутичка з протестувальниками та невдала спроба перекинути автобус жандармерії кількома прихильниками "Възраждане".

Під час демонстрації перед парламентом зібралися десятки проросійських протестувальників. Цього разу вони не мали при собі російські прапори, а лише болгарські та партійні. Протестувальники скандували заклики до відставки Кирила Петкова.

"Възраждане" — парламентська партія після виборів наприкінці 2021 року. Це одна з семи партій у нинішніх Національних зборах і опозиційна поряд з ГЕРБ і ДПС. Її лідер Костадін Костадинов виступив проти вакцинації проти COVID-19 і закликав Болгарію вийти з НАТО та Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.