Прем’єр Латвії: присутність НАТО в регіоні має бути настільки потужна, щоб РФ і не думала напасти

П'ятниця, 13 травня 2022, 11:42

Прем’єр Латвії Криш’яніс Каріньш заявив, що Північноатлантичний альянс має продовжувати зміцнення обороноздатності країн Балтії, щоб дати сигнал РФ та її президентові Росії про те, що вони дуже серйозно налаштовані захищати себе.

Про це він сказав після зустрічі з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

У регіоні потрібна така потужна присутність НАТО, щоб Росія навіть не думала вчинити напад, підкреслив Каріньш.

Як зазначив прем'єр, Росія продемонструвала, що готова напасти на мирну державу, тому країни НАТО мають бути в змозі себе захищати. Канада вже внесла "фантастичний внесок" в оборону Латвії, і її рішення і надалі зміцнювати дислокований на Адазькій базі штаб багатонаціональної дивізії "Північ" є дуже важливим, сказав Каріньш.

Трюдо зі свого боку підкреслив, що якби російські війська увійшли хоча б на один кілометр території Латвії, відповідно до статті 5-ї договору про НАТО для її захисту мобілізувався б весь альянс. Розміщення військовослужбовців Канади та інших країн-членів НАТО на східному фланзі альянсу підтверджує, що його захищають не лише стаття 5-та, а й присутність альянсу на місці, сказав канадський прем'єр.

Він зазначив, що з моменту анексії Криму Росія демонструвала, що готова припускатися величезних помилок і помилятися щодо того, якою буде реакція демократичних держав на її дії. З 24 лютого, коли Росія вторглася на територію України, НАТО демонструє, що демократичні країни готові боротися та відстоювати свої цінності, наголосив Трюдо.

Канадський прем'єр повідомив, що обговорював із Каріньшем питання військової підтримки, зокрема зміцнення східного флангу НАТО в Європі. В даний час у Латвії знаходяться 695 канадських солдатів, а незабаром до штабу "Північ" будуть направлені генерал і шість штабних офіцерів, які стануть частиною підрозділу з інтеграції регіональної діяльності НАТО, що вперше розміщується в Балтії.

Каріньш зі свого боку наголосив, що НАТО має продовжувати демонструвати, що готовий захищати такі цінності, як свобода, демократія та верховенство закону. "Ми маємо бути готові інвестувати, збільшуючи військовий потенціал, щоб захищати свої цінності", - наголосив латвійський прем'єр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.