США працюють над проясненням позиції Туреччини щодо вступу Швеції та Фінляндії в НАТО

П'ятниця, 13 травня 2022, 19:38

Сполучені Штати працюють над проясненням позиції Туреччини щодо потенційного членства Швеції та Фінляндії в НАТО.

Про це заявила у п'ятницю помічниця держсекретаря у справах Європи та Євразії Карен Донфрід повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

У розмові з журналістами Карен Донфрід повідомила, що ця тема буде обговорюватися на міністерській зустрічі НАТО на вихідних у Берліні, оскільки міністри закордонних справ Туреччини, Швеції та Фінляндії відвідають цю зустріч.

"Щодо коментарів президента Ердогана, ми працюємо над тим, щоб прояснити позицію Туреччини", - сказала Донфрід.

Хоча Туреччина офіційно підтримує розширення НАТО після того, як 70 років тому приєдналася до Альянсу, її опозиція може створити проблему для Швеції та Фінляндії, оскільки для прийняття нових членів потрібна одностайна згода всіх членів Альянсу.

Донфрід була обережна у своїх коментарях і неодноразово говорила, що адміністрація Байдена спочатку повинна повністю зрозуміти позицію Анкари з цього приводу.

"Мені не зрозуміло, що Туреччина каже, що вони будуть проти" - заявила вона.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у п'ятницю, що його країна, яка є членом НАТО, не може позитивно оцінити плани Швеції та Фінляндії щодо приєднання до Альянсу.

Зокрема, він назвав скандинавські країни домом для терористичних організацій.

Негативне ставлення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до членства Швеції та Фінляндії в НАТО стало несподіванкою для міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде.

Глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його турецький колега раніше висловлювався позитивно щодо членства двох скандинавських країн у НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: