Боррель розповів про дискусії з Угорщиною щодо нафтового ембарго

Понеділок, 16 травня 2022, 21:07

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель запевнив, що опозиція Угорщини щодо нафтового ембарго обумовлена виключно економічними, а не політичними мотивами, і наразі йдеться про те, скільки коштуватиме запровадження нафтового ембарго і скільки часу це займе.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він заявив після засідання глав МЗС країн ЄС.

"Сьогоднішня дискусія прояснила певні питання щодо складнощів, які стоять перед Угорщиною. Ці складнощі можна оцінити в питаннях часу, необхідного для адаптації, або вартості, в яку обійдеться ця адаптація" - сказав Боррель.

За його словами, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пояснив, що йдеться про нафтопереробну інфраструктуру і пропускну спроможність нафтопроводу.

"Один блок: зміна нафтопереробної технології і продовження нафтопроводу з Середземного моря через Хорватію. Також є структурна вартість, пов’язана з різними цінами російської нафти і інших нафт, які дорожчі" - зазначив Боррель.

За його словами, дискусія відбувалася об’єктивно у дуже позитивній манері з метою зрозуміти виміри вартості запровадження нафтового ембарго.

"Але в результаті ми вирішили повернути це питання комітету представників, оскільки це технічно складно і було неможливо досягти політичної домовленості. Я сподіваюся, це не триватиме більше, але не можу сказати, чи буде це тиждень чи два" - сказав Боррель.

Водночас він запевнив, що Угорщина пояснила свою позицію не в політичних термінах своїх відносин з Росією, а в економічних термінах.

Раніше Сійярто заявив, що Угорщина не отримувала жодних нових серйозних пропозицій щодо нафтових санкцій проти Росії після візиту президентки Єврокомісії до Будапешта на початку травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.