Чехія єдина з країн ЄС звернулася до Агентства із надання притулку через українських біженців

Вівторок, 24 травня 2022, 16:06

Чехія є єдиною країною з Центральної та Східної Європи, яка звернулася за допомогою до Агентства ЄС з питань притулку (EUAA) через масовий наплив біженців з України.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

З початку російського вторгнення до Чехії прибуло 350 000 українців, зараз в країні залишаються близько 200 тисяч.

"Підтримуючи плани щодо кризи, Чехія активізувала всі види міжнародної підтримки, у тому числі через EUAA. Зараз ми готуємо конкретну форму цієї підтримки, особливо матеріальну", – сказав міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Станом на січень 2022 року EUAA замінила Європейський офіс підтримки надання притулку (EASO) і отримала більше повноважень і бюджету для підтримки країн-членів у процедурах надання притулку та прийому.

На тлі війни в Україні Чехія хоче скористатися цими новими послугами. Однак, колишній уряд Чехії не хотів посилювати EUAA і хотів голосувати проти нового мандату EUAA у 2021 році. Зрештою, Прага не виступала проти цього плану, а утрималася разом з іншими країнами під час остаточного голосування.

Очікується, що експерти агентства прибудуть до Чехії найближчими тижнями. Прессекретар агентства Аніс Кассар повідомила, що EUAA очікує підписання угоди з урядом Чехії, що відбудеться приблизно через два тижні.

"Тоді ми зможемо прибути до Чехії протягом кількох днів", – підтвердила вона.

Мають прибути від 25 до 30 експертів і привезти відповідне обладнання для розгляду заяв про надання притулку. Очікується, що місія триватиме близько року.

Кассар підтвердила, що з Центральної Європи до агентства звернулася лише Чехія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: