У Єврокомісії визначили, яких реформ передусім чекають від Тбілісі

Середа, 25 травня 2022, 11:14

Єврокомісія підготувала проєкт порядку денного щодо реалізації Угоди про асоціацію між Грузією та ЄС на період до 2027 року.

Як пише "Європейська правда", переказ документа наводить грузинське Civil.ge.

Представництво ЄС у Грузії повідомило, що документ вже узгоджений обома сторонами та очікує офіційного затвердження. 

У документі Грузії обіцяють підтримку з боку ЄС, наголошуючи водночас, що ця допомога безпосередньо пов’язана з прогресом реформ. 

Щодо сфери верховенства права зазначається, що Грузія має продовжити судову реформу і це має бути інклюзивним процесом; пріоритетну роль має відігравати Вища рада юстиції. Закон про суди загальної юрисдикції має бути узгоджений з рекомендаціями Венеційської комісії та використовуватися для майбутніх призначень. Тбілісі має оцінювати ефективність третьої і четвертої хвиль судової реформи - як і за "угодою Шарля Мішеля" 2021 року, якою намагалися розв’язати політичну кризу, але "Грузинська мрія" вийшла з неї. 

Грузія має переглянути процес призначення генпрокурора, щоб зміцнити незалежність і посилити прокуратуру. Проєкт передбачає запровадження системи, за якої для призначення потрібна кваліфікована більшість голосів (3/5).

У проєкті підкреслюють необхідність прогресу у боротьбі з корупцією та економічною злочинністю, посилити підзвітність і демократичний нагляд за правоохоронними органами.

Декларується необхідність гарантувати найвищі демократичні стандарти під час виборчого процесу; захищати свободу ЗМІ, створювати здорове середовище для медіа і громадських організацій та поважати стандарти ЄС у цій сфері; дбати про дотримання прав людини та боротися з дискримінацією.

У документі зазначають також, що ЄС допомагатиме Грузії досягти прогресу у врегулюванні замороженого конфлікту задля довгострокового миру і безпеки у регіоні; ЄС та Грузія співпрацюватимуть задля сприяння виконанню угоди з РФ про припинення вогню від 12 серпня 2008 року та досягнення "відчутних результатів" у рамках Женевських дискусій; декларується необхідність зусиль для можливості добровільного повернення переселенців на тимчасово окуповані території і свободи пересування та торгівлі. Також пропонується поглиблювати співпрацю ЄС і Грузії у питаннях оборони та безпеки, боротьби з тероризмом, відмиванням коштів, організованою злочинністю і наркоторгівлею.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: