Основні імпортери газу в Німеччині заплатили "Газпрому" за новою схемою

Вівторок, 31 травня 2022, 20:23

Німецькі компанії Uniper та RWE заплатили за російський газ за новою схемою, запропонованою Москвою, щоб забезпечити безперервне постачання палива.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Російська схема платежів включає створення рахунків, які будуть оплачуватись у євро, а потім обмінюватись на рублі. Німеччина дуже залежить від російського газу, на частку якого минулого року припала понад половина всього імпорту палива.

Uniper і RWE, два основні німецькі імпортери російського газу, заявили, що відкриють рахунки в Росії відповідно до чинного законодавства про санкції, щоб гарантувати продовження постачання газу.

"Як і інші німецькі та європейські компанії, Uniper змінив спосіб оплати постачання газу з Росії. Uniper платить у євро відповідно до нового механізму оплати. Перший із цих платежів був проведений наприкінці травня. Таким чином Uniper діє відповідно до санкцій і може продовжувати забезпечувати своєчасне виконання контракту", — йдеться в коментарях компанії.

Представник RWE також підтвердив, що євро було переведено на російський рахунок, створений для здійснення платежів.

У Uniper заявили, що процес був скоординований з урядом Німеччини та відповідає керівним принципам ЄС.

Нагадаємо, "Газпром" заявив про припинення з 1 червня постачання провідній данській компанії Ørsted та, частково, Shell Energy Europe через відмову розраховуватися за газ у рублях.

На таких підставах російський монополість вже припинив постачати газ чотирьом членам ЄС - Польщі, Болгарії, Фінляндії та Нідерландам.

Читайте також: Швидше за санкції: чим завершиться газова війна між Росією та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.