США надали Україні розвіддані, які допомогли завдати удару по крейсеру "Москва" - CNN

П'ятниця, 6 травня 2022, 07:25

Коли минулого місяця Україна успішно обстріляла флагман Чорноморського флоту Росії крейсер "Москва" протикорабельними ракетами, їй допомогли Сполучені Штати.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN з посиланням на джерела, знайомі з подіями.

Українські війська, помітивши російський військовий корабель у Чорному морі, зателефонували своїм американським контактам, щоб підтвердити, що це насправді "Москва". В США відповіли, що так, і надали розвідувальні дані про його місцезнаходження.

Поки що не ясно, чи знали США, що Україна піде на удар по кораблю, однак Сполучені Штати не причетні до цього рішення, повідомили джерела.

Корабель затонув після того, як 14 квітня його вразили дві українські крилаті ракети, завдавши величезного удару російським військовим.

Як зазначається, цей епізод піднімає питання про те, якими є червоні лінії для США, коли йдеться про військову підтримку України.

Сполучені Штати протягом місяців надають українським силам інформацію про переміщення російських військ всередині України, включаючи перехоплені повідомлення про російське військове планування. США також надають Україні інформацію про ситуацію на морі, щоб вона могла краще зрозуміти загрозу, яку представляють російські кораблі в Чорному морі, багато з яких запускають ракети по території країні.

Однак, за даними джерел, є чіткі межі того, на що готові піти США.

Наприклад, США поки що відмовлялися надавати Україні інформацію про потенційні цілі всередині самої Росії. І хоча розвідувальні дані США про переміщення російських військ в Україні можуть включати такі деталі, як транспортні засоби та типи персоналу в певному місці, США не надавали Україні розвідувальні дані про місцеперебування конкретних російських військових лідерів, зазначають чиновники.

"Ми не надаємо розвідувальних даних про розташування вищих військових лідерів на полі бою і не беремо участі в рішеннях щодо націлювання українських військових", - заявив прессекретар Пентагону Джон Кірбі. Кірбі додав, що "Україна поєднує інформацію, яку ми та інші партнери надаємо, з розвідданими, які вони самі збирають на полі бою, а потім вони приймають власні рішення і вживають власні дії".

Як повідомлялося, за словами високопоставлених американських чиновників, Сполучені Штати надали розвідувальні дані про російські підрозділи, які дозволили українцям атакувати та вбивати багатьох російських генералів, які загинули під час війни в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: