Партія Шольца зазнала нищівної поразки на виборах в одній з федеральних земель

Понеділок, 9 травня 2022, 09:51

Соціал-демократична партія Німеччини канцлера Олафа Шольца посіла третє місце на виборах у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн, показавши найгірший результат на виборах із часів закінчення Другої світової війни.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

За попередніми результатами, Християнсько-демократичний союз, який втратив владу на загальнонаціональному рівні на минулорічних загальних виборах, отримав 43% голосів у землі Шлезвіг-Гольштейні. Це на 11% більше, ніж на останніх виборах у 2017 році, а це означає, що чинний прем'єр-міністр від ХДС Даніель Гюнтер зможе керувати ще п'ять років.

СДПН зазнала нищівної поразки, отримавши лише 16% голосів, що, згідно з прогнозами, майже на 12% менше, ніж п'ять років тому. СДПН обігнали навіть "Зелені", які посіли друге місце із 18,3%. Ліберальна Вільна демократична партія (СВДП) набрала 6,4%.

Прогнозується, що вкрай права "Альтернатива для Німеччини" набере лише 4,4% голосів, а це означає, що вона ризикує не подолати 5-відсотковий бар'єр, необхідний для проходження до парламенту. Асоціація виборців Південного Шлезвіга — партія, яка представляє данську та фризьку меншини у землі Шлезвіг-Гольштейн, — майже подвоїла свої голоси та набрала 6%, потрапивши до парламенту.

Хоча вибори у федеральних землях у Німеччині лише обмеженою мірою відображають ширші національні політичні настрої — і більшість сильних результатів ХДС у Шлезвіг-Гольштейні пояснюється популярністю прем'єр-міністра Гюнтера — результати задають тривожну тенденцію для канцлера Шольца напередодні інших ще важливіших регіональних виборів у Північному Рейні-Вестфалії, найбільш густонаселеній землі Німеччини, наступної неділі.

У Північному Рейні-Вестфалії ХДС і СДПН йдуть пліч-о-пліч в опитуваннях, при цьому ХДС в останні дні отримала невелику перевагу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.