Україна просить про позачергову зустріч Ради ООН з прав людини, звідки вигнали РФ

Понеділок, 9 травня 2022, 19:37

Україна у понеділок 9 травня запросила позачергово провести сесію Ради ООН з прав людини у зв’язку з воєнними злочинами, які скоюються Росією в Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила постійний представник України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Євгенія Філіпенко.

"Цю ініціативу підтримують близько 60 країн з усіх частин світу", - зазначила вона.

Радбез ООН висловив "глибоке занепокоєння", уникнувши згадки про війну РФ проти України

Євгенія Філіпенко нагадала, що перед цим низка посадовців ООН звертали увагу на нищівні наслідки вторгення Росії в Україну.

"Разом ми можемо надіслати Путіну і його кліці воєнних злочинців ще один потужний сигнал: ви ізольовані, як ніколи раніше. Ми хочемо бачити з боку ООН практичні кроки у зв’язку з порушенням Росією прав людини в Україні та воєнними злочинами, які вона щоденно скоює проти нашого народу", - заявила Філіпенко, зазначивши, що це, зокрема, розслідування спеціальною слідчою комісією злочинів у Бучі та інших територіях, звільнених після окупації.

"Це також нагода для міжнародної спільноти звернути увагу на ситуацію в Маріуполі, як і випадки насильницького переміщення нашого населення та інші порушення і зловживання проти невинного цивільного населення", - додала Євгенія Філіпенко.

Нагадаємо,  7 квітня Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію щодо призупинення членства Російської Федерацїі в Раді ООН з прав людини. Це  є максимальним рівнем покарання у Раді з прав людини - виключити державу неможливо.  Однак унаслідок цього РФ була позбавлена усіх процедурних прав, які мають члени Ради.

При цьому Росію у голосуванні не підтримала жодна держава Європи.

Втім, згодом Росія зробила заяву про свій  "добровільний вихід" зі складу Ради ООН з прав людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: