Президент Литви: ЄС має відмовитися від російського газу

Середа, 1 червня 2022, 11:16

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Євросоюз має відмовитися від імпорту російського газу, цього можна досягти не тільки шляхом санкцій.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

"Ми повинні продовжувати послідовно рухатися у плані відмови від енергоресурсів Росії. Наскільки це буде поєднуватися з санкціями або не обов'язково оформлятися санкціями як наші послідовні кроки щодо встановлення нашої енергетичної незалежності від Росії - це інше питання", - заявив Науседа.

Через війну Росії в Україні лідери ЄС в понеділок домовилися запровадити шостий пакет санкцій проти Кремля, наклавши ембарго майже на весь імпорт російської нафти.

Однак деякі лідери ЄС не поспішають говорити про сьомий пакет санкцій, називаючи мету запровадження газового ембарго ще більш важкою. Реагуючи на подібні висловлювання європейських політиків, президент Литви наголосив, що "ми не повинні (...) виключати це питання апріорі".

"Ми повинні продовжувати стискати це кільце (санкцій – ред.), за допомогою якого ми сподіваємося досягти певного результату, - сказав Науседа. - А результат цей - щоб російське суспільство, а насамперед олігархи почали відчувати наслідки своїх безвідповідальних дій".

Нагадаємо, "Газпром" заявив про припинення з 1 червня постачання провідній данській компанії Ørsted та, частково, Shell Energy Europe через відмову розраховуватися за газ у рублях.

На таких підставах російський монополіст вже припинив постачати газ чотирьом членам ЄС - Польщі, Болгарії, Фінляндії та Нідерландам.

Читайте також: Швидше за санкції: чим завершиться газова війна між Росією та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.