Шольц попросив Болгарію зняти вето щодо членства Північної Македонії в ЄС 

Субота, 11 червня 2022, 19:13

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Болгарію зняти вето з переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС.

Про це Шольц зазначив на пресконференції з прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим у Софії в суботу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Німецький канцлер сказав, що ЄС не повинен руйнувати надії країн Західних Балкан на членство.

Шольц, який відвідув Софію в рамках дводенного туру регіоном напередодні саміту лідерів ЄС та західних Балкан 23 червня, сказав, що відчув "нову готовність" ЄС до розширення після вторгнення Росії в Україну.

"Я бачу шанси на прогрес. Ми залишимось у тісному контакті найближчими днями", - сказав Шольц, який зробив інтеграцію Західних Балкан до ЄС пріоритетом своєї зовнішньої політики.

Петков повторив позицію Болгарії про те, що Північна Македонія має виконати три умови, пов'язані з історичними та культурними суперечками між двома країнами, і закликав Брюссель гарантувати їхнє виконання.

Питання переговорів про вступ з Північною Македонією - болісне для внутрішньої політики Болгарії. Цього тижня один із чотирьох партнерів Петкова по коаліції залишив уряд, звинувативши його, серед іншого, у готовності зняти вето Болгарії, нехтуючи національними інтересами.

Раніше у суботу Шольц відвідав Північну Македонію, яка вже провела безліч реформ у своєму прагненні стати членом ЄС.Наприклад, змінила свою назву, щоб задовольнити заперечення Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.