Єврокомісія рекомендуватиме статус кандидата для України і Молдови з умовами – журналіст

Понеділок, 13 червня 2022, 16:21

Єврокомісія, ймовірно, рекомендуватиме надати статус кандидата на членство в ЄС Україні і Молдові з умовами, щодо Грузії лишаються питання.

Про це повідомив європейський редактор "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, пише "Європейська правда".

"Сьогодні Європейська комісія провела орієнтаційні дебати щодо заявки на членство України, Молдови та Грузії. Схоже, буде статус кандидата з умовами для України і Молдови, але все одно лишаються питання щодо Грузії. Рішення буде ухвалене в п'ятницю і країни-члени винесуть остаточний вердикт наступного тижня" - написав він у Twitter.

При цьому про які саме умови для України і Молдови йдеться і чи будуть їх висувати до визнання кандидатського статусу, не уточнюється.

Раніше віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина розповіла про три основні країни, які не хочуть давати зелене світло для України або вимагають, щоби кандидатство містило передумови.

Згідно з планом А, про який розповіла вона, висновок Єврокомісії може бути про те, що Україна відповідає критеріям і ЄС визнає за нею статус кандидата вже зараз. Натомість усі наступні кроки (як-от початок переговорів) будуть обумовлені проведенням реформ.

План Б, який просувають кілька столиць і який Стефанішина назвала важким рішенням для Києва, передбачає, що умови висунуть вже зараз, і до їх виконання Україна буде "кандидатом у кандидати". Перелік умов пропонують прописати у висновках Єврокомісії. А на саміті в цьому разі Україні повідомлять, що вона стає лише "потенційним кандидатом", а також отримує юридично визнану перспективу членства (яка досі формально справді не зафіксована у жодному документі).

Нагадаємо, 11 червня глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провела переговори у Києві з президентом Володимиром Зеленським і заявила, що вони дозволять фіналізувати оцінку заявки України на вступ до ЄС до кінця наступного тижня. 

Раніше джерела "ЄП" повідомляли, що мета візиту фон дер Ляєн – пояснити особисто президенту Зеленському стан речей і підказати, як Київ може запобігти негативному рішенню саміту ЄС. 

За даними джерел, в ЄС підготували "позитивне" і "негативне" рішення щодо статусу кандидата для України.

Читайте більше у статті: Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.