Єврокомісія планує позитивний висновок щодо заявки України на вступ - Politico

Вівторок, 14 червня 2022, 07:43

Єврокомісія планує у своєму висновку щодо заявки України на вступ до ЄС рекомендувати надати їй статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico з посиланням на кількох посадовців, знайомих з деталями обговорень, що відбулися у понеділок.

Обговорення між єврокомісарами відбулося після суботнього візиту до Києва президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Джерела, обізнані з деталями обговорень, кажуть, що у Єврокомісії добре усвідомлюють, яку ціну зараз платять українці, та розуміють необхідність надіслати президенту РФ Владіміру Путіну потужний сигнал, що він не має шансів повернути Україну у свою "сферу впливу".  

За словами обізнаних посадовців та дипломатів, три країни-члени все ще виступають проти того, щоб надати Україні статус кандидата зараз. Допускають, що на саміті лідерів деякі можуть зайняти позицію про те, щоб надавати Україні кандидатство з певними умовами, або запропонувати щось альтернативне, щоб не надавати кандидатського статусу. Прихильники України переконують, що будь-яке відтермінування буде деморалізуючим ударом для українців.

Читайте більше у статті Кандидат з нюансами: що відбувається у ЄС перед історичним рішенням щодо України

Дивіться також відео "Європейської правди" із поясненням як рішення щодо членства України в ЄС залежить від Балкан: Україна - кандидат на членство в ЄС? Головні виклики та перепони до нового статусу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.