Генсек НАТО підтримує ідею морського супроводу для експорту зерна з України

Четвер, 2 червня 2022, 22:42

Генеральний секретар НАТО підтримує спроби союзників знайти шляхи експорту більшої кількості зерна з України, у тому числі на кораблях.

Про це він заявив після зустріч з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні, пише "Європейська правда".

"Найпростіший варіант відновити постачання зерна – якщо Путін завершить війну і припинить блокаду. Але, оскільки, зараз цього не відбувається, я вітаю зусилля різних країн, в тому числі союзників Альянсу в координації з ООН, які шукають шлях вивезти більше зерна. Частково сухопутними шляхами, а також розглядають можливість вивезти зерно кораблями", - сказав Столтенберг.

Литва, Естонія та Нідерланди заявили, що розглянуть можливість відправлення військово-морського супроводу, щоб допомогти кораблям вийти з портів України, які були заблоковані Росією.

"Ми бачимо глобальний вплив війни на ціни на енергетику і продовольство. І це через російське вторгнення в Україну. Проблема з експортом зерна з України виникла не через наші санкції, а через путінську війну проти України", - додав генсек НАТО.

Нагадаємо, Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Росія у свою чергу заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти".

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас напередодні заявив, що, можливо, найбільш кричуща брехня Росії стосується продовольчої кризи.

В МЗС РФ також заявили, що готові надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: