Росія пригрозила послу ЄС заходами у відповідь через обмеження транзиту до Калінінградської області

Вівторок, 21 червня 2022, 13:24

Міністерство закордонних справ Росії у вівторок викликало посла Європейського Союзу Маркуса Едерера у зв’язку з обмеженням транзиту до Калінінградської області через Литву.

Про це заявило російське МЗС, повідомляє "Європейська правда".

"Представнику Євросоюзу заявлено рішучий протест у зв'язку з поширенням односторонніх антиросійських обмежень на вантажний транзит між Калінінградською областю та іншою територією Російської Федерації. Вказано на неприпустимість подібних дій, що порушують відповідні юридичні та політичні зобов'язання Євросоюзу та ведуть до ескалації напруженості", – йдеться в повідомленні.

МЗС Росії зажадало "негайного відновлення нормального функціонування транзиту Калінінграда", інакше пригрозило "заходами у відповідь".

Сам Едерер у коментарі російським журналістам заявив, що на зустрічі з керівництвом МЗС Росії закликав не загострювати ситуацію з транзитом до Калінінградської області РФ і вирішити її дипломатичним шляхом.

Він також заперечив твердження російської сторони, що йдеться про "блокаду" Калінінграда.

Прем’єрка Литви відкинула звинувачення Росії про "блокаду Калінінграда"

Нагадаємо, у п'ятницю губернатор Калінінградської області РФ заявив, що з суботи Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

Пізніше міністерство закордонних справ Росії викликало очільницю посольства Литви у Москві, назвавши дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань.

Своєю чергою МЗС Литви викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Європейський Союз заявив, що перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит окремих товарів своєю територією до Калінінградської області Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.