Президентка Єврокомісії: Туреччина зараз далі від ЄС, ніж була у 1999 році

Вівторок, 21 червня 2022, 14:59

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що зараз Туреччина більш віддалена від ЄС порівняно з тим, що відбувалося чверть століття тому.

Про це вона сказала в інтерв’ю ряду європейських газет, зокрема, Kathimerini, повідомляє "Європейська правда".

Коментуючи рішення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана не застосовувати європейські санкції проти Росії, фон дер Ляєн зазначила, що в процесі вступу важлива узгодженість, додавши, що небажання Анкари багато в чому свідчить про її готовність приєднатися до Європейського союзу.

Більше того, порівнюючи курс Туреччини та Словаччини з 1999 року, вона сказала, що "Туреччина сьогодні далі, ніж була у 1999 році".

Президентка Єврокомісії заявила, що "процес приєднання ґрунтується на заслугах, і тому він у значній мірі в руках країни-заявника".

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на початку цього року заявив, що Туреччина, попри всі проблеми у відносинах з ЄС, і далі вбачає членство у блоці своїм стратегічним пріоритетом.

Офіційні переговори між Туреччиною і ЄС для її членства у блоці почалися у 2005 році, але далі були фактично заморожені через неспроможність Туреччини досягти необхідних критеріїв. В Анкарі називають це політичним рішенням ЄС і вимагають "чесного підходу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.