Глава МЗС Литви вказав, куди РФ може звертатись у зв’язку з обмеженням транзиту

Вівторок, 21 червня 2022, 15:40

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що якщо Росія має питання у зв'язку із застосуванням європейських санкцій, то вона може звертатися до Єврокомісії за додатковими роз'ясненнями, а якщо вони їй не підходять, вона може звертатися до Суду ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

"Моя порада така - якщо є реальна потреба і бажання з боку Росії, то треба звертатися до ЄК із проханням надати додаткові роз'яснення. Якщо вони не підходять, є Європейський суд, який розглядає всі позови", – сказав міністр.

Російську реакцію Ландсбергіс назвав частиною "підготовленого театру, щоб усе представити у драматичному світлі".

"За моїми даними, РФ чекала закриття набагато раніше і, сподівалася на політичній підставі. Політично таких рішень не було прийнято. Їх приймають на рівні законів тоді, коли ЄК бачить для цього підстави", – зауважив він.

Ландсбергіс звернув увагу на те, що в перших заявах з боку Росії ніби ненароком було багато неправди.

"Наприклад, дати, в які перевезення через Литву мали бути припинені, вказано неправильно. Цемент зараз можна возити, а жителям Калінінграда говорили, що не можна, треба зараз його купувати. Те саме і з датою доставки нафти. Її змістили на більш ранній термін", – продовжив міністр.

"Якщо поглянути на загальні масштаби транзиту через Литву, то санкціонованих товарів, коли заборона набуде чинності повністю, буде менше половини. Це означає, що жодної блокади немає. Ніякого закриття немає. Транзит є. Транзит людей був і буде, якщо ЄК нічого не змінить (…), але поки що я не бачу ознак цього. Вся ця риторика, яку ми чуємо з іншого боку, спрямована на внутрішній ринок, на мобілізацію своїх мешканців", – вважає Ландсбергіс.

Нагадаємо, у п'ятницю губернатор Калінінградської області РФ заявив, що з суботи Литва припинила пропускати через свою територію транзитні потяги з товарами, які потрапили під санкції Європейського Союзу.

Пізніше міністерство закордонних справ Росії викликало очільницю посольства Литви у Москві, назвавши дії Литви "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань.

Своєю чергою МЗС Литви викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Європейський Союз заявив, що перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит окремих товарів своєю територією до Калінінградської області Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.