Швейцарія імпортувала золото з Росії вперше після вторгнення в Україну

Вівторок, 21 червня 2022, 18:08

Швейцарія імпортувала золото з Росії вперше після вторгнення в Україну, що свідчить про можливе пом'якшення позиції галузі щодо російських дорогоцінних металів.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

За даними Федерального митного управління Швейцарії, у травні з Росії до Швейцарії було відправлено понад 3 тонни золота. Це перше відвантаження між країнами із лютого.

Постачання становлять близько 2% імпорту золота минулого місяця. Це також може означати зміну сприйняття російських злитків, які стали табу після вторгнення. Більшість компаній відмовилися брати нове золото з Росії після того, як Лондонська асоціація ринку дорогоцінних металів виключила російських виробників зі свого акредитованого списку.

Хоча це розглядалося як фактична заборона на постачання нового російського золота на лондонський ринок, один із найбільших у світі, правила не забороняють переробку російського металу на інших підприємствах. У Швейцарії знаходяться чотири великі підприємства, які разом переробляють дві третини світового золота.

Майже все золото було зареєстроване митницею як призначене для обробки, що свідчить про те, що його забрав один із заводів країни. При цьому чотири найбільші підприємства - MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA і Valcambi SA - заявили, що не приймають російський метал.

У березні як мінімум два великі заводи відмовилися переплавляти російські зливки, незважаючи на те, що ринкові правила дозволяють їм це робити.

Інші, такі як Argor-Heraeus, заявили, що прийматимуть продукти, перероблені в Росії до 2022 року, за умови наявності документів, що підтверджують, що це не принесе фінансової вигоди російській фізичній чи юридичній особі.

Нагадаємо, у липні у Швейцарії відбудеться Конференція з відновлення України, де розглянуть поточні пропозиції щодо відновлення України та внесок, який можуть зробити міжнародні партнери.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.