Дипрадник Зеленського розповів, як вдалось переконати країни-скептики ЄС щодо статусу кандидата

Четвер, 23 червня 2022, 09:13

Заступник глави Офісу президента Ігор Жовква розповів, що змусило країни-скептики, такі як Данія та Швеція, змінити думку і підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Про це він розповів у інтерв’ю "НВ", повідомляє "Європейська правда".

За словами Жовкви, це допомогли зробити "робота президента України Володимира Зеленського і усіх тих представників, яких президент визначив відповідальними за ці та інші країни", а також візити представників уряду і Офісу президента до цих країн.

Історичний саміт ЄС розгляне надання Україні статусу кандидата на членство

"Головне, що там побачили реальну ситуацію, яка існує. Зауваження тих країн, які ви назвали, стосувалися, наприклад, реформи у сфері антикорупційної політики і реформи у сфері судової системи. Вони отримали достатньо матеріалів, які розкрили, де є Україна на нинішньому етапі. Побачили, що Україна може виконати ті рекомендації, які прописані у висновках ЄК", - зауважив Жовква.

Він додав, що важливим фактором стали виступи президента у парламентах країн і присутність українських громадян у цих державах.

"Я особисто бачив у Копенгагені, Мадриді, Лісабоні багато українських прапорів на кожному адміністративному будинку, на вікнах будівель, багато українців на вулицях. Представники цих країн бачили, що українці такі самі, як і вони. Вони працьовиті, мають відповідну освіту, досвід, знання, хочуть працювати, вивчають мову. Звісно, вони готові повернутися в Україну після закінчення війни, але на сьогодні вони вже інтегровані у європейські суспільства: в данське, шведське, іспанське, нідерландське - до кожної із 27 країн", - додав Жовква.

У Брюсселі в четвер розпочинається дводенний саміт лідерів ЄС на якому, як очікується, глави держав та урядів Європейського Союзу нададуть Україні статус кандидата на членство.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокмісії щодо заявок на членство. 

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна розраховує виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання статусу кандидата в члени ЄС до кінця року.

Детальніше про шлях України до ЄС - у відеопоясненні ЄвроПравди, а також у статті Кандидат авансом: 7 вимог, які має виконати Україна, щоб ЄС не скасував її новий статус

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: