Німеччина підвищила рівень тривоги через страх дефіциту поставок газу

Четвер, 23 червня 2022, 11:55

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек у четвер оголосив, що країна переходить до другого етапу зі свого триетапного плану на випадок надзвичайної ситуації з поставками газу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DW.

Перехід на "тривожний" рівень відбувається на тлі загрози того, що Росія, головний постачальник газу до Німеччини, може припинити поставки палива через напруженість навколо війни в Україні.

ЄС тимчасово перейде на вугілля, щоб замістити дефіцит російського газу

На другому етапі плану комунальним підприємствам теоретично дозволено встановлювати високі ціни для клієнтів, що допомагає знизити попит у спробі запобігти довгостроковому дефіциту пропозиції. 

Однак це не відбудеться автоматично, оскільки буде потрібна офіційна заява з боку Федерального мережевого агентства, що є регулюючим органом у галузі газу та електрики.

Оголошення переходу до другої фази є передумовою для планів уряду щодо використання більшої кількості електростанцій, що працюють на вугіллі, щоб уникнути використання газу під час виробництва електроенергії.

Європі порадили готуватись до зими без російського газу 

Тільки на третьому, "надзвичайному" рівні плану, Федеральне мережеве агентство буде мати змогу ввести нормування споживання газу. При цьому приватні домогосподарства користуються особливим захистом і отримуватимуть газ якнайдовше, а промисловості доведеться миритися з дефіцитом палива.

Німеччина перебувала на першому етапі свого надзвичайного плану з кінця березня.

Минулого тижня російський "Газпром" скоротив потоки газу газопроводом "Північний потік-1" лише до 40% від його пропускної спроможності, і експерти кажуть, що повне припинення поставок - це лише питання часу.

Габек охарактеризувавши ситуацію як серйозну і назвав скорочення Росією постачання газу "економічною атакою на нас".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.