Вибори у Франції: конкуруючі політсили розкритикували пропозицію Макрона про співпрацю

Четвер, 23 червня 2022, 13:22

Французькі політсили лівого й правого спектра розкритикували заклик президента Еммануеля Макрона швидше розблокувати роботу парламенту та хочуть роз’яснень, на які компроміси він готовий задля підтримки. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Reuters.

Макрон перед виїздом на саміт ЄС виступив зі зверненням, у якому визнав, що вибори засвідчили "глибокий поділ" у французькому суспільстві, але закликав суперницькі сили або розглянути варіант коаліції з його центристським альянсом, або погодитись підтримувати конкретні реформістські законопроекти. 

Його пропозицію здебільшого розкритикували. Сенатор від правих "Республіканців" - які могли б бути найлогічнішим партнером для блоку Макрона - Бруно Ретайо вважає, що його політсила не пристане на пропозицію про коаліцію, тому що до президента "немає довіри", і максимум на що республіканці погодяться - це підтримувати конкретні законопроєкти. 

Віцепрезидент правопопулістського "Національного об’єднання" Луї Аліо, яке несподівано стало другою найбільшою політсилою у Нацасамблеї, також відкинув заклик.

Жан-Люк Меланшон, лідер альянсу лівих, також відреагував негативно та розкритикував відмову Макрона відправити у відставку прем’єрку Елізабет Борн, пропонуючи вотум недовіри.  

Нагадаємо, за підсумками парламентських виборів блоку Макрона не вистачає 44 мандати для абсолютної більшості. Перед Макроном та його партією стоїть дилема: або за будь-яку ціну шукати коаліції з правоцентристами з партії "Республіканці", або готуватися до розпуску парламенту та дострокових виборів.

Детальніше про результати виборів - у статті Подвійний удар по Макрону: що змінили вибори у Франції і що це означає для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: