У Мадриді ліві активісти протестували проти НАТО і війни в Україні

фото, відео
Неділя, 26 червня 2022, 19:08

Кілька тисяч антивоєнних активістів у неділю зібралися на центральній площі Мадрида, де має відбутися саміт Альянсу, і протестували проти надання НАТО військової допомоги Україні у війні з РФ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на 20minutos.es.

Акцію організували понад десяток лівих організацій. За їхніми оцінками, у протесті взяли участь 30 тисяч людей, тоді як правоохоронці назвали значно скромніше число – близько 2200.

Активісти рушили центральними вулицями Мадрида з плакатами й гаслами: "НАТО – ні, бази – геть" та "Ні війні".

 
Фото: Twitter

Вони вимагають від влади Іспанії ухвалити курс на демілітаризацію, відмовитися від насилля як засобу вирішення конфліктів, скасувати вимогу витрачати 2% ВВП на оборону, яку визначає Альянс, а натомість скерувати кошти на охорону здоров’я, будівництво житла і досягнення рівності.

"Саміт НАТО надсилає хибний сигнал про роль, яку Іспанія має відігравати в Африці та Середземномор’ї", – заявив Віллі Мейєр, представник однієї з організацій, що ініціювали протест, "Державна платформа миру".

 
Фото: EFE

Водночас міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес, коментуючи акцію, наголосила, що її учасники "явно перебувають у меншості", водночас закликала з повагою ставитися до тих, хто має інші погляди.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 29-30 червня у Мадриді, на ньому Альянс має затвердити нову стратегічну концепцію. Також лідери мають узгодити комплексний пакет допомоги для України.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що виступить на першій сесії саміту НАТО в онлайн-форматі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба визнав, що не чекає від саміту позитивних для України рішень.

Дивіться також: Заступник генсека НАТО: ексклюзив про Україну, членство в НАТО і ЄС та саміт Альянсу в Мадриді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: