Між вступом України до ЄС та НАТО є зв'язок - заступник генсека Альянсу

Понеділок, 27 червня 2022, 09:42

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане зазначив, що між вступ України до Євросоюзу та НАТО - взаємно пов’язані процеси.

Про це він сказав в інтерв’ю "Європейській правді".

Він зазначив, що досі шляхи певної країни до НАТО і ЄС завжди були пов’язані. 

"Від часів падіння Берлінської стіни була послідовність: спершу держава вступає в НАТО, в потім йде її вступ до ЄС. Ми не знаємо наперед, чи буде те саме у випадку України, Молдови, для Боснії чи для Грузії, ми це ще побачимо, але справді є залежність між цими двома організаціями. Баланс між ними змінюється, яким він буде для вашої країни – ми будемо вирішувати разом з нашими українськими друзями", - зазначив він.

Мірча Джоане зауважив, що Україні не варто пов’язувати можливість свого вступу зі вступом Швеції та Фінляндії через значні відмінності ситуації цих країн.

По-перше, зауважив він, ці країни багато років є близькими партнерами НАТО і вони "бездоганні демократії з висококласним військом, яке вже багато років взаємосумісне з НАТО" - більш того, які від початку мали західні, а не радянські зразки зброї. Крім того, вперше йдеться про вступ до НАТО держав, які вже є членами Євросоюзу.

"А коли йдеться про колишні комуністичні чи радянські держави – такі, як Україна – то їхній шлях до членства значно складніший. Реформи, у таких країнах як моя чи ваша – складніші. Перед вступом до НАТО треба забезпечити ефективне урядування, цивільний контроль над військовими, спецслужбами, боротьбу за корупцією. Всі ці проблеми для нас стоять набагато гостріше", - пояснив Джоане.

Він наголосив також, що прийняття до Альянсу нових членів завжди є політичним рішенням. 

"Коли у нас буде консенсус, коли ми будемо готові до рішення по вступ – то знайдемо, як краще  почати рухатися вперед. Але це теж буде політичне рішення, ніяких технічних", - зазначив Мірча Джоане.

Дивіться повну версію інтерв’ю: Заступник генсека НАТО: ексклюзив про Україну, членство в НАТО і ЄС та саміт Альянсу в Мадриді

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: