Лідерка Шотландії готується розкрити плани щодо другого референдуму за незалежність

Вівторок, 28 червня 2022, 09:43

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен готується розкрити свої плани щодо другого референдуму за незалежність Шотландії - незалежно від того, чи дасть на це згоду прем’єр Сполученого Королівства Борис Джонсон - що загрожує країні новою конституційною кризою. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico.

У вівторок 28 червня у 20-хвилинній промові до шотландських парламентарів Стерджен має озвучити свій план організації повторного референдуму, та, наскільки відомо, збирається наполягати на його проведенні незалежно від згоди Лондона. 

Попереднє голосування у 2014 році, коли 55% висловилися за те, щоб лишатись у складі Сполученого Королівства, стало можливим через рішення тодішнього прем’єра Девіда Кемерона тимчасово передати шотландському парламенту прав організовувати референдум. 

Після того, як у минулому році на шотландських виборах пронезалежницькі сили здобули більшість, Стерджен заявила, що її уряд явно має мандат від народу на проведення нового голосування.

Лондон зі свого боку апелює до того, що перед референдумом 2014 року націоналісти говорили, що він має бути "раз на покоління", та що зараз владі регіону краще би зосередитись на вирішенні актуальних проблем, як здорожчання вартості життя.

Найбільше очікують почути, як Стерджен збирається організовувати волевиявлення без згоди Вестмінстера. Раніше у червні вона наголосила, що усе має відбуватися у законний спосіб.

Одне з припущень - що референдуму нададуть дорадчий характер і позиціонуватимуть його як волевиявлення за те, щоб уряд Шотландії починав з Лондоном перемовини про незалежність. 

Читайте також: Шотландський удар по Британії: чи отримає Единбург другий шанс на незалежність

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.