У Німеччині 101-річного ексохоронця концтабору засудили на 5 років тюрми

Вівторок, 28 червня 2022, 12:40

Німецький суд у північно-східній землі Бранденбург у вівторок засудив колишнього охоронця концтабору до п'яти років ув'язнення.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DW.

Прокуратура звинуватила пенсіонера у причетності до вбивств 3518 в’язнів у таборі Заксенхаузен між 1942 і 1945 роками.

У віці 101 року він є найстарішою людиною, яку коли-небудь судили за нацистські злочини під час Другої світової війни і яка була визнана винною.

"У своїй ролі ви охоче підтримували масове знищення", – сказав обвинуваченому головуючий суддя Удо Лехтерманн.

Підсудний, який зараз проживає в штаті Бранденбург, під час судового розгляду стверджував про свою невинуватість. Він зробив це знову в понеділок, напередодні вироку у вівторок.

Під час перехресного допиту підсудний заперечив знання про масові злочини, які мали місце в Заксенхаузені, сказавши, що в той час він був робітником на фермі.

Прокурори стверджували, що він "свідомо" брав участь у злочинах як охоронець у таборі.

Прокуратура вимагала покарання підсудному до п’яти років позбавлення волі.

Звинувачення включали участь у "розстрілі радянських військовополонених у 1942 році" та застосуванні "отруйного газу Циклон Б" у газових камерах концтабору Заксенхаузен.

З жовтня його судили в районному суді Нойруппін. Слухання у справі проходили в сусідньому місті Бранденбург, неподалік від будинку чоловіка.

На час судового розгляду він залишався на волі. Вважалося малоймовірним, що його посадять у в’язницю, враховуючи його вік.

Понад 200 000 людей — в основному євреї, але також члени ромської громади, противники режиму та геї — були ув’язнені в Заксенхаузені між 1936 та 1945 роками лише через їх релігійну та етнічну приналежність, сексуальність чи політичні переконання.

Десятки тисяч померли від примусової праці або в результаті неетичних медичних експериментів, голоду та хвороб, а також актів масових вбивств, які там відбувалися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: