Фінляндія та Швеція заявили про певний прогрес у переговорах з Туреччиною щодо вступу в НАТО

Вівторок, 28 червня 2022, 14:19

Президент Фінляндії Саулі Ніїністьо та міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде заявили про досягнення певного прогресу у переговорах з Туреччиною, яка блокує заявки двох країн на вступ до НАТО.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

"Ми готові до того, що сьогодні може статися щось позитивне, але це може забрати більше часу. У такому разі ми виявимо терпіння та продовжимо обговорення навіть після саміту", — сказала Лінде.

Ніїністьо був трохи обережнішим, заявивши, що на переговорах було більше порозуміння, але він не в ні оптимістичний, ні песимістичний, коли йдеться про результат його зустрічі з президентом Туреччини, генсеком НАТО і прем'єр-міністром Швеції пізніше сьогодні в Мадриді.

"Загальна думка така, що обговорення пройшло дещо краще, що має означати, що розуміння дещо покращало з обох боків", — сказав він журналістам, маючи на увазі попередні переговори між дипломатами.

Виступаючи перед від'їздом на саміт НАТО до Мадриду, Ердоган сказав, що країни Північної Європи повинні взяти до уваги побоювання Туреччини і продемонструвати не тільки слова, а й результати, якщо вони хочуть стати членами НАТО.

Ердоган у також заявив, що на саміті хоче продемонструвати "документи, інформацію і зображення", які начебто доводять підтримку Швецією та Фінляндією терористичних організацій.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Детальніше про це - у статті: А Ердоган проти: навіщо Туреччині блокувати розширення НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.