Польща судитиметься з "Газпромом" через відключення газу

Вівторок, 28 червня 2022, 17:15

Заступник прем’єр-міністра Польщі, міністр державних активів Яцек Сасин оголосив, що країна буде судитися з російською компанією "Газпром" через припинення поставок газу наприкінці квітня.

Про це Сасин заявив у понеділок на форумі, присвяченому енергетичній безпеці Польщі та регіону, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

"Як міністерство, ми домовилися з Польською нафтовою і газовою компанією щодо цього питання і маємо намір у судовому порядку врегулювати рішення російського газового гіганта. Не може бути, що такі рішення ухвалюються в односторонньому порядку, цього немає в контракті, а ми не реагуємо. Ми повинні відшкодувати наші збитки", – заявив Сасин.

У квітні "Газпром" заявив, що повністю припинив поставки польській газовій компанії PGNiG і болгарській "Булгаргаз" після того, як вони відмовилися задовольнити вимогу Москви платити за газ в рублях, а не в євро чи доларах.

Пізніше "Газпром" повідомив, що компанія взагалі не буде використовувати для транспортування газу трубопровід "Ямал-Європа", який проходить через Польщу.

Трубопровід "Ямал-Європа" проходить із Росії через Білорусь до Польщі та Німеччини. На нього припадає невелика частина потоків російського газу до Європи, і з початку війни його використання різко скорочується.

За даними Європейської комісії, уже 12 країн ЄС постраждали від скорочення поставок газу з Росії. А Євросоюз очікує "серйозних перебоїв" у постачанні газу з Росії до ЄС і готується до цього.

Читайте також: Російське "газове салямі": як Путін використовує енергетику в новій війні проти ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: