Чому фактичний керманич Польщі пішов у відставку і чи вплине це на рівень підтримки України

Аналітика коротко
Вівторок, 28 червня 2022, 19:35

Справжній тектонічний зсув відбувся в політичному ландшафті сусідньої Польщі.

Після неодноразових та тривалих заяв Раду міністрів покинув лідер правлячої партії "Право і справедливість" ("ПіС") й фактичний керманич країни – Ярослав Качинський.

Це дало старт масштабній реконструкції польського уряду – правляча коаліція поступово починає готуватися до наступних парламентських виборів.

Про те, якими будуть ці зміни та що це означатиме для Польщі та для її відносин з Україною читайте в статті кандидата політичних наук, провідного фахівця Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка Станіслава Желіховського Без Качинського: навіщо польська влада розпочала масштабне оновлення.

Качинський метою свого приходу в уряд називав підготовку Закону про захист вітчизни, який мав збільшити вдвічі чисельність польської армії. Цей законопроєкт було заплановано ще до початку російсько-української війни, але він виявився надзвичайно вчасним.

Тож Ярослав Качинський спочатку стверджував, що піде з уряду в середині 2021 року, але несподівано на плани вплинула створена самопроголошеним президентом Білорусі Александром Лукашенком міграційна криза. 

Втім, заплановане звільнення на початку 2022 року знову було відкладене через безпекові виклики – тепер у зв’язку з російським вторгненням в Україну.

І тут показовим стало те, що Качинський все ж вирішив піти, не чекаючи на завершення війни.

Чому саме зараз, адже найближчі вибори пройдуть лише восени наступного року? Чи вирішені всі конфлікти в уряді, чи навпаки – після звільнення Качинського вони розгоряться з новою силою?

Зрештою, вік і стан здоров’я лідера "ПіС" змушує говорити про пошук наступника.

Новим віцепрем’єром став Маріуш Блащак, зберігши і стару посаду глави Міністерства національної оборони.

Після отримання нової посади Блащак де-факто став людиною номер два не лише в уряді, а й у країні.

Адже саме він тепер розглядається як нова креатура Качинського та потенційний наступник.

Маріуш Блащак є стовідсотковою людиною "ПіС", повністю лояльною і примирливою. Він ніколи не ставить своїх політичних амбіцій вище за благо всієї політсили та самого Качинського.

Саме на нього починають робити ставки все більше і більше відомих людей у ​​партії. І вони вже давно нашіптують Качинському варіант із Блащаком як майбутнім прем’єр-міністром Польщі.

Схоже, що зазначені перетасовки урядової колоди покликані посилити позиції "Права і справедливості" й не допустити сценарію позачергових парламентських виборів.

Детальніше про політичні розклади у Польщі і про те, чи загрожують зміни в польському уряді зменшенню рівня підтримки Польщею України читайте у матеріалі Станіслава Желіховського Без Качинського: навіщо польська влада розпочала масштабне оновлення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.