Чи готова Литва до загроз РФ і в чому полягає стратегія Кремля

коротко
Четвер, 30 червня 2022, 16:00

Фактично "оголошенням війни" – так на зустрічі з Владіміром Путіним самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко назвав ситуацію навколо калінінградського транзиту.

З 17 червня Литва заборонила транзит до Калінінградської області РФ товарів, що потрапили під санкції ЄС – і цей крок викликав вкрай гостру реакцію Москви.

Там обіцяють відповідь, "яку відчують усі литовці" – однак можливості для створення проблем Вільнюсу в РФ обмежені.

Як до таких погроз ставляться у Литві? І як готуються до нового загострення? Про це ЄвроПравда поговорила з викладачем кафедри міжнародних відносин Вільнюського університету Вітісом Юрконісом.

Розмову можна подивитися на Youtube-каналі "Європейської правди", а найцікавіші цитати литовського політолога - почитати в матеріалі Російська помста Литві: як Вільнюс реагує на нові погрози Кремля.

Про що говорив Вітіс Юрконіс:

"Насамперед треба наголосити, що це не одностороннє рішення Литви [щодо заборони транзиту до Калінінградської області підсанкційних товарів територією Литви], а виконання прийнятого ЄС пакета санкцій. По-друге, рішення у Брюсселі приймаються консенсусом. І, звичайно, ми маємо право голосу. У тому числі виступаючи проти послаблень для РФ, у тому числі з калінінградського транзиту".

"Все, що пов'язане з РФ, тепер є потенційною загрозою для нашої національної безпеки. Коли Литва підписувала договори з ЄС і були переговори щодо транзиту до Калінінграда, ми були дуже доброзичливими та сподівалися, що зможемо бути якимось місточком між ЄС та Росією. Цього не сталося".

"Погрози від Кремля лунають не вперше і, напевно, не востаннє. Раніше також мали місце різні провокації. Якщо говорити про можливі загрози воєнного сценарію, то й тут немає нічого нового – про це Литва говорила своїм союзникам у країнах НАТО останніх десять років".

"Все ж таки, на відміну від України, ми – країна НАТО. У такій ситуації відкривати другий фронт проти НАТО, маючи при цьому не таку вже й спокійну ситуацію на фронті з Україною, для Кремля було б не те що безумством, а безумством у квадраті, якщо не в кубі".

"Усі країни Балтії підготовлені до загроз РФ. Не лише армія, а й населення готове оборонятися. При цьому мобілізація інших країн НАТО також буде дуже швидкою – для цього в останні два роки були прийняті всі необхідні рішення".

"Чого ж у такій ситуації зараз намагається досягти Кремль? Перше – це посіяти паніку серед населення. Друге – діяти за принципом "розділяй і володарюй". Можливо, якісь литовські політики відгукнуться на ці погрози та вимагатимуть пом'якшити курс. Ну і, звісно, ​​знайти якихось союзників у Брюсселі, які б могли сказати: "Не все так однозначно. Давайте переглянемо".

Більше найцікавіших цитат литовського політолога - у матеріалі Російська помста Литві: як Вільнюс реагує на нові погрози Кремля. А повну розмову з ним можна подивитися на Youtube-каналі "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.