У Німеччині пропонують спростити процедуру зміни статі в документах

Четвер, 30 червня 2022, 20:36

Федеральні міністри юстиції та міністр у справах сім’ї Німеччини Марко Бушман і Ліза Паус у четвер представили законопроєкт "Про самовизначення", покликаний врегулювати питання зміни статі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Tagesschau.

Загальна ідея законопроєкту полягає в тому, щоб кожен громадянин Німеччини мав право змінити свої стать та ім’я в документах шляхом простої процедури в установах реєстрації актів цивільного стану.

Зараз ця процедура регулюється законом про транссексуалів, ухваленим у 1980 році. Відповідно до цього, для зміни в документах статі й імені потрібно отримати дві психіатричні довідки та заповнити спеціальний опитувальник, у якому потрібно відповісти, приміром, на питання про мастурбацію.

Новий закон має скасувати ці вимоги незалежно від того, чи йдеться про трансперсону, небінарну людину чи інтерсекс-персону. Документ водночас не регулює питання медичного втручання щодо зміни статі: вони будуть закріплені у спеціальних медичних правилах.

Крім того, законопроєкт передбачає можливість зміни в документах статі й імені для дітей до 14 років – вони можуть зробити це від імені одного з батьків чи опікуна. Для дітей старшого віку потрібно отримати лише згоду одного з батьків або опікуна.

"Закон про транссексуалів було ухвалено аж у 1980 році і він є зневажливим щодо тих, кого стосується… Закон ставиться до транссексуалів як хворих. Цьому немає виправдання", – пояснила міністерка у справах сім’ї Німеччини Ліза Паус, додавши, що право на самовизначення є "основоположним для кожного".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: