В Естонії почалися перемовини про коаліцію після вигнання з уряду центристів

Субота, 4 червня 2022, 15:29

В Естонії розпочалися перемовини про нову урядову коаліцію після того, як прем’єрка Кая Каллас, представниця Партії реформ, ініціювала відставку усіх міністрів від Центристської партії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

Каллас розраховує створити коаліцію з соціал-демократами та Isamaa. 

Правління Соціал-демократичної партії вже схвалило запрошення Партії реформ та надало лідеру партії мандат на ведення переговорів - за умови, що Isamaa також погодиться на них. Isamaa, у свою чергу, збираються обговорити пропозицію у понеділок.

Тим часом Центристська партія після внутрішніх обговорень у п’ятницю вирішила почати консультації про коаліцію з EKRE та  Isamaa - з якими була у коаліції під час роботи попереднього уряду Юрі Ратаса, лідера центристів. Ратас також заявив, що вважає необхідною відставку Каї Каллас та всього уряду після її рішення. 

Відтак результати перемовин значною мірою залежать від того, на чию сторону стане Isamaa.

Нагадаємо, у п'ятницю 3 червня Кая Каллас запропонувала президенту Алару Карісу відкликати усіх сімох міністрів від Центристської партії та ініціювала перемовини про нову коаліцію. За її словами, "останньою краплею" стало те, що коаліційні партнери не підтримали у парламенті заздалегідь погоджений проєкт про переведення початкової освіти на естонську мову. 

Правляча коаліція реформістів та центристів працювала з кінця січня 2021 року. Кожна партія мала в уряді по сім портфелів. Перші натяки на можливий розпад коаліції з’явилися в середині травня - коли центристи всупереч позиції партнерів внесли до парламенту законопроєкт про підвищення соцвиплат на дітей, а опозиція підтримала його. 

До попередньої коаліції входили центристи, EKRE та Isamaa. Цей уряд на чолі з прем'єром від центристів Юрі Ратасом "вбив" корупційний скандал.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: