Прем’єрка Естонії запустила формування нової коаліції - без центристів

П'ятниця, 3 червня 2022, 18:04

Прем’єрка Естонії Кая Каллас ініціювала формування нової урядової коаліції - без попередніх партнерів з Центристської партії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

3 червня Кая Каллас запропонувала президенту Алару Карісу відкликати усіх сімох міністрів від Центристської партії, а її Партія реформ починає перемовини про коаліцію з соціал-демократами та Isamaa.

"Естонії зараз як ніколи потрібен ефективний уряд, заснований на спільних цінностях. Безпекова ситуація у Європі не залишає мені можливості продовжувати співпрацю з Центристською партією, яка в умовах внутрішніх суперечностей не може поставити інтереси країни вище за свої власні та її окремі фракції", - заявила Кая Каллас. 

За її словами, "останньою краплею" стало те, що центристи разом з депутатами EKRE відхилили під час голосування у парламенті проєкт про переведення початкової освіту на естонську, який вже був погоджений урядом на основі консенсусу.

Кая Каллас зауважила, що у нинішній ситуації мова є основою і передумовою для єдності естонського народу і готовності захищати свою незалежність. "У ситуації, коли Центристська партія активно діє проти найважливіших для Естонії фундаментальних цінностей, ми не можемо далі продовжувати співпрацю", - заявила вона.  

До завершення перемовин про нову коаліцію решта міністрів будуть працювати згідно з процедурою заміщення - неповним складом уряду. 

Прем’єрка зазначила, що не стала йти у відставку, тому що найближчим часом мають відбутися дві важливі міжнародні зустрічі, де країну обов’язково має представляти прем’єр - із британським прем’єром Борисом Джонсоном та канцлером Німеччини Олафом Шольцом. "Коли ми домовимося про нову коаліцію, то я готова сама піти у відставку", - зазначила Кая Каллас.

Вона також виключила можливість коаліції з EKRE.

Президент Естонії Алар Каріс закликав якнайшвидше створити дієздатну коаліцію та уряд. 

Нагадаємо, уряд Каї Каллас - правляча коаліція реформістів та центристів - працює з кінця січня 2021 року. Кожна партія мала у ньому по сім портфелів. Перші натяки на можливий розпад коаліції з’явилися в середині травня - коли центристи всупереч позиції партнерів внесли до парламенту законопроєкт про підвищення соцвиплат на дітей, а опозиція підтримала його. 

До попередньої коаліції входили центристи, EKRE та Isamaa. Уряд на чолі з прем'єром від центристів Юрі Ратасом "вбив" корупційний скандал.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: