У Боснії та Герцеговині розблокували проведення виборів, яке затримували прохорватські урядовці

Середа, 8 червня 2022, 23:03

Високий представник міжнародної спільноти в Боснії і Герцеговині Крістіан Шмідт ухвалив рішення про забезпечення фінансування виборів до Палати народів Федерації БіГ, які відбудуться 2 жовтня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Балканський оглядач".

Фінансування виборів у БіГ мало бути затверджене ще до 19 травня, але процес заблокували міністри, що представляють хорватські партії – передусім міністр фінансів Вєкослав Беванда, який є членом HDZ BiH (Хорватська демократична співдружність Боснії і Герцеговини).

Хорватські представники вимагали попереднього внесення змін до виборчого законодавства в частині обрання Палати народів Федерації БіГ для забезпечення гарантованого представництва хорватів.

Після тиску світової спільноти Рада міністрів БіГ у понеділок ухвалила рішення про виділення з бюджету Боснії і Герцеговині часткового фінансування, 9,7 мільйона конвертованих марок замість необхідних 12,5 мільйона.

Після заклику Центральної виборчої комісії БіГ забезпечити всю необхідну суму для проведення цьогорічних виборів Високий представник вирішив діяти негайно, і, використавши свої повноваження, ухвалив рішення про фінансування виборів в повному обсязі та про внесення змін до Закону про фінансування інституцій БіГ.

Завдяки цьому рішенню виділення коштів на вибори більше не буде під питанням, і жодна партія не зможе його заблокувати.

Високий представник закликав усіх зрозуміти, що надання грошей на вибори не є пожертвуванням партій громадянам.

"Я не радий, що мені довелося ухвалити це рішення. Мушу сказати, що це недобре, тому що це свідчить про те, що відповідальні не змогли організувати щось, що саме по собі є процедурним питанням", – відзначив Шмідт.

Згідно із Дейтонським договором, посада спецпредставника ЄС є ключовою у Боснії та Герцеговині. Саме тому в РФ вважають, що посаду верховного представника потрібно скасувати, і не погодилися з призначенням Крістіана Шмідта. Цю точку зору підтримують і в Республіці Сербській (БіГ), яка в останні місяці заявляла про наміри відокремитися.

Але нещодавно лідер боснійських сербів Мілорад Додік заявив, що плани виходу Республіки Сербської зі складу Боснії та Герцеговини затримуються через війну Росії проти України.

Детальніше про ситуацію у Боснії читайте у статті: Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: