В Естонії міністр оголосила про відставку після початку кримінальної справи проти неї

П'ятниця, 1 липня 2022, 07:33

Міністр освіти Естонії Лійна Керсна оголосила про відставку після того як Державна прокуратура порушила кримінальну справу щодо розслідування обставин договору про закупівлю експрес-тестів на Covid-19, підписаного Міністерством освіти і науки у жовтні минулого року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Лійна Керсна повідомила, що одразу ж як прем'єр-міністр Кая Каллас повернеться до Естонії, подасть їй заяву про відставку.

"Я вважаю, що міністр, проти якого порушено кримінальну справу, не повинен перебувати на своїй посаді", - додала міністр.

Керсна заявила, що планує продовжити роботу як депутат Рійгікогу.

За словами Керсна, вона вважала, що всі її дії були у рамках закону.

"Але сьогодні, коли відомо, що прокуратура порушила кримінальну справу з метою перевірки правильності наших дій, ми обов'язково співпрацюватимемо з прокуратурою та Мінфіном. Ми відкриті і прозорі, і сподіваємося, що ясність у цій справі настане якнайшвидше", - сказала Керсна.

Держпрокурор Лаура Айаотс пояснила, що у поданій до прокуратури заяві про злочин йшлося про три епізоди - укладання двох договорів та зміну одного договору про закупівлю. За одним договором про закупівлю, який було укладено у жовтні минулого року, порушено кримінальну справу.

 "Кримінальна справа порушена на підставі статей Пенітенціарного кодексу, які стосуються порушення вимог про державні закупівлі та зловживання довірою. Це рішення приймається на підставі попередньої інформації, яка може змінитися під час розслідування. Підозра нікому сьогодні не пред'явлена, а чи є підстави для підозри та кому їх пред'являти, з'ясують під час розслідування", - додала прокурор.

Міністерство освіти і науки замовило експрес-тести на коронавірус для шкіл на п'ять мільйонів євро у компанії Selfdiagnostics терміново, без проведення тендеру. Закупівля двох мільйонів тестів коштувала більш ніж 5,1 мільйона євро, що становить ціну одного тесту в 2,57 євро. На тендері міста Тарту, яке було трохи раніше за тендер міністерства, було продано 52 000 тестів, а той же постачальник Selfdiagnostics запросив ціну в 1,24 євро за штуку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.