У Держдепі вказали на маніпуляції Кремля про "нацизм в Україні" для виправдання війни 

Вівторок, 12 липня 2022, 11:16

Держдеп США опублікував роз’яснення про те, як Росія використовує наратив про нібито "нацистів в Україні" як виправдання своєї загарбницької війни.

Як повідомляє "Європейська правда", публікація з'явилась 11 липня.

Державний департамент зазначає, що заяви про необхідність "денацифікації" України стали провідним наративом російської дезінформації, їх озвучував і особисто Путін, і підконтрольні Кремлю інформаційні ресурси.

"Згадуючи нацизм і жахи Другої світової війни та Голокосту, Кремль сподівається делегітимізувати й демонізувати Україну в очах російського суспільства та світу. Кремль намагається маніпулювати громадською думкою у світі, створюючи хибні паралелі між агресією РФ проти України і боротьбою СРСР проти нацистської Німеччини, що є джерелом гордості і єдності для багатьох людей в колишніх радянських республіках", - зауважує Держдеп.

У заяві зазначають, що понад 140 відомих істориків вказали на неприйнятність прирівняння Росією України до нацистського режиму задля виправдання війни та назвали російську пропаганду фактологічно неправдивою, огидною та обурливою для реальних жертв нацистів і тих, хто боровся проти нацизму. Схожі заяви випустили й профільні меморіальні установи - ізраїльський "Яд Вашем" та Меморіальний музей Голокосту у США, засудивши Росію за "цілковито неточні порівняння з нацистською ідеологією та діями" і заяви про те, що демократичну Україну потрібно "денацифікувати".

Держдеп зазначає, що пропагандистам Кремля видалось непросто "продати" цю ідею за межами Росії, та що вони вдавалися до химерних та взаємовиключних обґрунтувань. 

"Коли критики вказують, що президент України Володимир Зеленський, який переміг на виборах 2019 року з 73% голосів - сам єврей і в його родині були вбиті нацистами, Кремль поширює розповіді, які мають поставити під питання його "єврейськість" і заявляє, що найгіршими нацистами були насправді євреї, та намагається применшити роль антисемітизму у нацистській ідеології", - зазначають у роз’ясненні.

Так, пригадують нинішнього заступника глави Радбезу РФ Дмитрія Медведєва, який заявив, що Зеленський "втратив" свою єврейську ідентичність, і пропагандиста Соловйова, який заявляв, що Зеленський насправді не єврей, заяви роспропаганди, що він "зрадив свою єврейську родину і пращурів".

У травні глава МЗС РФ Сергєй Лавров на запитання італійського журналіста зі згадкою про єврейське походження Зеленського відповів спекуляціями, що у Гітлера можливо "також була єврейська кров" та що нібито найгірші антисеміти зазвичай євреї, а коли на ці заяви обурився Ізраїль - звинуватив країну в "антиісторичних заявах" та "підтримці неонацистського режиму у Києві". 

При цьому нагадують, що ще у 2019 році колишній економічний радник Путіна Сергєй Глазьєв звинувачував Зеленського нібито у планах "замінити російськомовне населення сходу й півдня України ізраїльськими євреями".

Після заяв Лаврова Соловйов та інші пропагандисти почали розповідати, що нацизм - це не обов’язково антисемітизм, але може бути і "русофобія", а дезінформаційний ресурс One World, який вважають пов’язаним з російською розвідкою, стверджував, що критики заяв Лаврова самі "расисти", якщо вважають, що етнорелігійне походження людини за народженням може визначати її погляди. 

Держдеп пригадує також опубліковані СБУ документи нібито ФСБ про наративи, які російські органи повинні просувати в інфопросторі для підтримки "спецоперації" в Україні. 

"Для своїх хижацьких цілей Кремль експлуатує страждання і жертви тих, хто пережив Другу світову війну і Голокост. Під час цього Кремль відступає від критично важливих глобальних зусиль боротьби з антисемітизмом і натомість пропагує одну з найбільш підступних форм антисемітизму - викривлення історії Голокосту. Зважаючи на те, що антисемітські настрої по всьому світу зростають, дуже важливо викривати цю особливо шкідливу російську дезінформацію", - підсумовує Держдеп. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: