Рада ЄС затвердила перший транш макрофіну для України з нового пакета на 9 млрд

Вівторок, 12 липня 2022, 12:18

Рада ЄС затвердила рішення про виділення Україні додаткової макрофінансової допомоги у розмірі 1 млрд євро.

Про це йдеться у заяві, що є у розпорядженні "Європейської правди".

"Сьогодні Рада ЄС вирішила невідкладно виділити Україні 1 млрд євро додаткової макрофінансової допомоги. Разом з екстреною макрофінансовою допомогою на 1,2 млрд євро, наданою раніше у цьому році, загальна макрофінансова підтримка ЄС для України з початку (повномасштабної) війни тепер досягає 2,2 млрд євро і очікувано зросте у наступні місяці", - зазначають у ній. 

"Продовження матеріальної і фінансової допомоги - не опція, а наш обов’язок. Тож я дуже радий, що ми швидко провели рішення про надання 1 млрд євро макрофінансової допомоги. Це забезпечить Україні необхідні кошти для покриття нагальних потреб і забезпечення роботи критичної інфраструктури", - прокоментував міністр фінансів головуючої у Раді ЄС Чехії Збинек Станюра.

Кошти надаються як позика на пільгових умовах, сума може бути розділена на кілька траншів. Виплати почуться після підписання меморандуму з українською стороною, що буде включати механізми прозорості та звітування про використання коштів.

При цьому, ЄС вирішив покрити за свій рахунок відсотки за позикою і Україна у майбутньому повинна буде повернути лише безпосередньо суму позики.

"З огляду на ситуацію виняткових викликів, в якій опинилася Україна, бюджет ЄС у порядку винятку покриє процентні витрати, які виникають у зв’язку з позикою, відтак обмежуючи наслідки для фінансової стійкості країни… ЄС надає позику з тривалим терміном погашення, щоб надати Україні якомога довший час для відновлення зростання, перебудови економіки згідно з її європейськими прагненнями і максимізувати шанси на виплату у повному обсязі", - зазначають у заяві.

Нагадаємо, Європейська рада за підсумками саміту 24 червня ухвалила рішення надати Україні макрофінансову допомогу в розмірі до дев’яти мільярдів євро.

7 липня Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії про виділення першого траншу у розмірі 1 млрд євро. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.