МЗС – про переговори в Стамбулі: вивезення зерна з України має вирішуватися під егідою ООН

Вівторок, 12 липня 2022, 16:52

Міністерство закордонних справ підтвердило проведення в середу чотиристоронніх переговорів у Стамбулі щодо вивезення українського зерна за участі України, Туреччини, ООН і Росії.

Про це йдеться в коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, який є в розпорядженні "Європейської правди".

"Україна виступає за те, щоб питання розблокування українського зерна вирішувалося під егідою ООН. У цьому контексті ми вдячні генсекретарю Антоніу Гутеррішу за активні зусилля з пошуку рішення, яке гарантуватиме безпеку південних регіонів нашої держави", – зазначив Ніколенко.

Він додав, що на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі "обговорюватимуться модальності функціонування морських коридорів для експорту зернових".

"При цьому ключовим елементом позиції української сторони залишатимуться питання безпеки", – наголосив представник МЗС.

Як стало відомо, військові делегації з Туреччини, Росії, України та представники ООН зберуться в середу в Стамбулі, щоб обговорити розблокування експорту українського зерна.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонні розмови з Владіміром Путіним і Володимиром Зеленським, у яких обговорили  проблеми вивезення зерна з України і необхідність створити коридори у Чорному морі. 

5 липня Ердоган заявив, що в наступні дні "посилить переговори" щодо розблокування експорту зерна з України морським шляхом і очікує на прогрес "протягом десяти днів".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застеріг від сподівань на швидку домовленість про гуманітарні коридори для зерна. Кулеба розповів, що перемовини зосереджені на тому, якими саме маршрутами може відбуватися рух і як убезпечити судна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: