Білий дім: російські урядовці відвідували Іран і оглядали бойові безпілотники

Субота, 16 липня 2022, 10:21

У Білому домі стверджують, що російські урядовці в останні тижні відвідали аеродром в центральному Ірані, де оглядали бойові безпілотники з наміром придбати для використання у війні проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AP.

Білий дім оприлюднив розвіддані про те, що в суботу президент Джо Байден має зустрітися з лідерами шести країн Перської затоки, а також Єгипту, Йорданії та Іраку. Очікується, що наприкінці чотириденної подорожі він виступить зі своїм "головним посланням" щодо Близького Сходу, розширення можливостей США та об’єднання регіону проти Ірану.

За даними Білого дому, Іран продемонстрував безпілотники росіянам на аеродромі Кашан 8 червня та 15 липня. Адміністрація також оприлюднила супутникові знімки безпілотників "Шахед-191" і "Шахед-129", які демонструються та летять на аеродромі, а транспортний літак російської делегації знаходиться на землі.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що адміністрація має "інформацію про те, що уряд Ірану готується надати Росії кілька сотень БПЛА".

"Ми вважаємо, що офіційна російська делегація нещодавно отримала демонстрацію іранських БПЛА, здатних атакувати. Ми публікуємо ці зображення, зроблені в червні, на яких зображені іранські БПЛА, які того дня бачила російська урядова делегація. Це свідчить про те, що Росія зацікавлена в придбанні іранських БПЛА, здатних атакувати", — додав Салліван.

У США вважають, що червневий візит "був першим випадком, коли російська делегація відвідала цей аеродром для такої демонстрації".

Байден прагне посилити координацію між союзниками з Близького Сходу у відповідь на російське вторгнення в Україну та те, що поточний конфлікт означає для регіону. Багато країн Перської затоки, зокрема Саудівська Аравія, серйозно стурбовані зловмисною діяльністю Ірану в регіоні.

Жодна з країн, представлених на саміті, не пішла в ногу зі США щодо санкцій проти Росії, що є ключовим пріоритетом зовнішньої політики адміністрації Байдена. У всякому разі, ОАЕ стали своєрідним фінансовим притулком для російських мільярдерів та їхніх яхт. Єгипет залишається відкритим для російських туристів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.