Президент Сербії звинуватив Хорватію у брехні через відмову пустити його в країну

Понеділок, 18 липня 2022, 21:23

Президент Сербії Александар Вучич у понеділок під час звернення до народу заявив, що влада Хорватії каже неправду щодо його скасованого візиту в місто Ясеновац – і стверджує, що йому двічі непублічно відмовляли у в’їзді.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Novosti.

За словами Вучича, сербська влада ще у вересні 2021 року надіслала Хорватії листа з проханням дозволити візит до Ясеноваца, але там відмовили, пославшись на внутрішньополітичну ситуацію. Другий раз таке сталося у березні 2022-го, тоді Вучичу також нібито відмовили.

"І ЗМІ про це не дізнались. Ми не скаржились. Ми були гарними партнерами", – стверджує президент Сербії.

Третього разу, заявив Вучич, Сербія повідомила про плани візиту лідеру головної сербської партії Хорватії SDSS Мірораду Пуповацу і сказала, щоб той поінформував хорватський уряд, "якщо вважає, що є така потреба".

У Сербії визнали, що візит Вучича до Хорватії не погоджували, але все одно готують заходи у відповідь

"Тож аргумент, що я це зробив перед річницею операції "Буря", неправда, оскільки я робив це з вересня минулого року, коли вже завершилися заходи з нагоди "Бурі", – додав сербський президент.

У своєму зверненні він так і не анонсував імовірних заходів у відповідь на відмову Хорватії пустити його до Ясеноваца, про що раніше писали сербські ЗМІ.

Нагадаємо, в неділю стало відомо, що Хорватія відмовила президенту Сербії Александару Вучичу в приватному візиті до хорватських міст Ясеновац і Пакрац, де під час Другої світової війни був нацистський концентраційний табір.

У Загребі неофіційно кажуть, що метою візиту Вучича було спровокувати хорватську сторону напередодні річниці військової операції "Буря", щоб президент Сербії "міг зіграти роль жертви" для своїх виборців.

Міністр внутрішніх справ країни Александар Вулін заявив, що відсьогодні всі офіційні особи Хорватії, усі власники офіційних або дипломатичних паспортів повинні будуть окремо повідомляти та обґрунтовувати свій візит або проїзд через Сербію та будуть поміщені під особливий режим контролю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.