У Сербії визнали, що візит Вучича до Хорватії не погоджували, але все одно готують заходи у відповідь

Неділя, 17 липня 2022, 13:36

Міністр закордонних справ Сербії Нікола Селакович у неділю оголосив, що вручив главі посольства Хорватії ноту протесту через відмову пропустити сербського президента Александара Вучича, й анонсував контрзаходи Белграда у відповідь.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на РТС.

На пресконференції Селакович зачитав ноту міністерства закордонних справ Хорватії від 15 липня, в якій із посиланням на "інформацію з неофіційних джерел" говорилось про можливий візит президента Сербії Александара Вучича в Ясеновац і Пакрац.

"Під час планування всіх візитів іноземних офіційних осіб час, характер і програма візитів повинні бути предметом офіційної комунікації та узгодження між двома сторонами. З огляду на те, що хорватська сторона не поінформована про наміри можливих візитів до Республіки Хорватія, це неприйнятно", – йшлося в ноті.

Своєю чергою, за словами глави сербського МЗС, Белград відповів на цю ноту лише в неділю о 10:00, але тимчасова повірена у справах Хорватії відмовилася її приймати.

У ноті рішення не пустити Вучича через відсутність офіційно погодженого візиту Сербія називає "незаконним, антиєвропейським і антицивілізаційним", посилаючись на "грубе порушення принципу свободи пересування".

Водночас, як зазначається в ноті, Вучич "зацікавлений у здійсненні офіційного візиту в Ясеновац у будь-який час до 17 вересня 2022 року". В МЗС Сербії сподіваються на швидке вирішення ситуації, але, за словами Селаковича, Белград "ухвалить рішення щодо контрзаходів, які будуть запроваджені на основі загальновизнаних норм міжнародного права".

Нагадаємо, в неділю стало відомо, що Хорватія відмовила президенту Сербії Александару Вучичу в приватному візиті до хорватських міст Ясеновац і Пакрац, де під час Другої світової війни був нацистський концентраційний табір.

У Загребі неофіційно кажуть, що метою візиту Вучича було спровокувати хорватську сторону напередодні річниці військової операції "Буря", щоб президент Сербії "міг зіграти роль жертви" для своїх виборців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: