Чим готова поступитися Північна Македонія заради ЄС

Аналітика коротко
Вівторок, 19 липня 2022, 10:27

Свистки та вувузели у залі, протести на вулиці – саме за таких обставин парламент Північної Македонії 17 липня схвалив запропонований Францією компроміс із Болгарією.

А вже наступного дня міністри закордонних справ Північної Македонії та Болгарії провели засідання міжурядової комісії та підписали протокол, який має усунути всі непорозуміння між країнами.

Тим самим, Північна Македонія розблокувала свій шлях до членства у ЄС.

Про те, як Північна Македонія остаточно вирішила йти в ЄС, читайте в матеріалі редактора Європейської правда Юрія Панченка Поступки заради членства: якою ціною Північна Македонія відновила рух до ЄС.

Перш за все, чому Північна Македонія мала йти на якісь поступки і при чому тут Болгарія?

У 2018 році, після підписання Преспанської угоди із Грецією (згідно з якою країна, тоді вона називала себе "Македонія", була змушена змінити назву, щоби та не збігалася з однойменною грецькою провінцією), у Північній Македонії вважали, що всі перешкоди на шляху до ЄС вже позаду.

Однак несподівано з’явився ще один бар’єр.

Старт переговорів про вступ до ЄС заблокувала сусідня Болгарія, яка заждала від македонців істотних поступок. Серед іншого, вимагала навіть визнати, що македонська мова насправді є болгарською! А ще – внести зміни у підручники історії, подавши певні моменти історії під болгарським кутом зору.

Такий ультиматум, неприйнятний для Скоп'є, знову заблокував початок переговорів про вступ Північної Македонії до ЄС.

У 2022 році Франція, яка на той момент головувала у ЄС, взяла на себе роль посередника і запропонувала два механізми мирної угоди. Проте втілити ці домовленості виявилося дуже непросто.

Компроміс передбачає, що за деякий час Північна Македонія має внести зміни у конституцію, згадавши у ній болгар як одну з меншин країни.

Переговори про членство в ЄС почнуться лише після внесення цих змін до конституції.

Соціологія свідчить, що угоду не підтримує близько 70% громадян країни. Вони хочуть до ЄС, але вважають, що це – завелика ціна.

Проблемною сферою є різне тлумачення історії двома країнами. Згідно з підписаним протоколом, цими питаннями займеться група істориків. Термін їх роботи не обмежується, хоча заплановано, що питання Середньовіччя будуть розглянуті протягом року. Історики дадуть рекомендації по освітленню суперечливих моментах у підручниках. При чому, ці рекомендації мають бути обов’язковими для обох країн.

І це - також аргумент македонської влади на користь того, що поступки є набагато меншими, аніж їх описує опозиція.

Македонці, побачивши, що поступки Болгарії виявилися набагато меншими, аніж описує позиція, можуть змінити свою думку.

ЄС зараз вдалося обмежити вимоги Болгарії, змусивши Софію прибрати найбільш одіозні.

Останнє вкрай важливо і для України.

Не виключено, що на шляху до набуття членства у ЄС нам доведеться зіткнутися і з подібними ультиматумами з боку сусідів.

Поразкою ЄС вже є те, що він дозволив розглядати історичні питання в процесі переговорів про вступ. Це може створити проблеми іншим країнам-кандидатам.

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Поступки заради членства: якою ціною Північна Македонія відновила рух до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: