Албанія планує легалізувати виробництво медичної марихуани

Субота, 2 липня 2022, 16:18

Албанія планує дозволити приватне виробництво канабісу "для медичного та промислового використання" для компаній, які мають досвід роботи в цій галузі в ЄС, таким чином приєднавшись до списку з приблизно 30 країн, які дозволяють цю практику.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Balkan Insight.

У відповідному законопроєкті йдеться, що уряд планує ліцензувати виробництво канабісу на площі до 150 гектарів землі з 2023 року.

Зацікавлені компанії повинні мати капітал понад 100 мільйонів леків (8 мільйонів євро) і контролюватимуться державною установою, створеною для цієї мети.

Хоча виробництво медичної марихуани дозволено в десятках країн, у тому числі в кількох країнах-членах ЄС, цей крок вважається більш суперечливим в Албанії, де незаконне вирощування конопель та їх контрабанда в інші європейські країни є основною проблемою злочинності.

Наразі близько 40 відсотків ув’язнених країни засуджено за злочини, пов’язані з наркотиками.

Опозиційний депутат Енкелейд Алібеадж назвав цей крок "божевіллям", який, за його словами, полегшить подальше виробництво канабісу з метою торгівлі під виглядом медичного використання.

"Еді Рама – єдиний європейський прем’єр-міністр, колишній міністр внутрішніх справ якого перебуває у в’язниці саме через зв’язки з наркоторговцями", – написав Алібеадж у Facebook.

"Усі знають, що в країні, де злочинність і корупція дуже високі, тримати таку діяльність під контролем практично неможливо", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.