Ердоган сподівається, що "зерновий коридор" погодять уже цього тижня

Середа, 20 липня 2022, 16:09

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу висловив сподівання, що домовленість про експорт зерна з України буде фіналізована вже цього тижня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

Ердоган нагадав про зустріч минулого тижня, на якій Україна, Росія, Туреччина й ООН обговорювали питання "зернового коридору" в Чорному морі.

"У підсумку на технічній зустрічі, що відбулася минулого тижня в Стамбулі в межах плану ООН, було досягнуто згоди щодо основних напрямків процесу. Тепер ми хочемо цього тижня викласти цю домовленість у письмовому вигляді. Ми сподіваємося, що план почне реалізовуватися найближчими днями", – додав він.

Президент Туреччини нагадав, що експорт зерна буде координуватися з центру, який буде створено в Стамбулі. До його роботи будуть залучені всі чотири сторони процесу.

Домовленості щодо "зернового коридору" на дуже просунутій стадії, але можуть зірватись у будь-який момент – Кулеба

"Наша країна, яка має довіру всіх відповідних сторін, здійснить необхідну координацію для належного виконання процесу за допомогою міжінституційного підходу. Ми продовжуємо наші інтенсивні зусилля, щоб завершити цей делікатний процес, який є надзвичайно важливим для глобальної продовольчої безпеки", – підсумував він.

Нагадаємо, Україна на чотиристоронніх переговорах у Стамбулі щодо експорту українського зерна запропонувала створити алгоритм навігації в Чорному морі для безпечного судноплавства.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом, а відповідна угода буде підписана наступного тижня.

А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.